top of page
Search
  • Writer's pictureblog - Allia Miloucheva

Грижа за мен

Грижите ли се за себе си?

Като майка на четири деца с натоварен работен график и изискваща работа, разбрах колко е важно да се грижиш за себе си.

За да оцелея и живея пълноценно, през годините научих няколко трика, които ми позволяват да се грижа за себе си, без да пренебрегвам задълженията си.


майка се грижи за себе си и го учи на умението грижа за мен
Аля Милушева и Раян - Психолог и Коуч Осъзнато Родителство


1. Среща с приятелки: Всеки вторник в 14:00 се срещам с приятелки за кафе и късен обяд. Това е моят източник на женска енергия, смях и живеене в момента. Тези срещи зареждат духа ми и ме държат свързана.

2. Ежедневни разходки: Имам цел да се разхождам всеки ден. Независимо дали отивам към студиото и слушам любим подкаст или провеждам сесия по телефона, покривам 8-12 километра дневно. Това физическо упражнение повишава нивата на допамин, поддържа ме във форма и намалява стреса.

3. Седмичен маникюр: Всяка седмица ходя на маникюр при една прекрасна дама, чието присъствие ми харесва. Това не е просто грижа за ноктите, а и за свързване и релаксация. Нашите разговори са значими и вдъхновяващи.

4. Четене и писане: Обичам да чета и да водя дневник. Понякога чета всеки ден, а друг път пиша с месеци наред. Воденето на дневник за моите мечти, проекти, чувства и идеи ми помага да остана здраво стъпила на земята. Чета, за да уча или пиша, за да споделя знания с други. Това е цикъл, подобен на приливите и отливите на вълните.

5. Балийски масаж: Всяка седмица ходя на балийски масаж, посещавам една млада дама с разкошна енергия. Това е много лично изживяване, което ми помага да се заредя. Този седмичен ритуал е жизненоважен за моето благополучие. Моето автентично Аз е много лоялно, за това съм винаги в любимото ми студио.

6. Пилатес, йога и медитация: Два пъти седмично правя пилатес, а останалите дни практикувам йога и медитация. Тези дейности ми помагат да остана балансирана, гъвкава и ментално уравновесена и спокойна.

7. Ритуал с грим: Нанасянето на грим е начин да се свържа със себе си. Това, което преди отнемаше часове, сега отнема около 15 минути, но остава значим ритуал. Това е момент да срещна жената в себе, да я видя, да я приема и да подаря любов.

8. Ритуал с облекло: Никога не подготвям облеклото си за деня предварително. Сутрин сякаш спирам времето само за мен, правя пауза, свързвам се с настроението и усещанията си и след това избирам какво да нося. Понякога сменям няколко аутфита, друг път знам точно какво ми трябва. Това е като термометър за вътрешното ми състояние. Не се съдя, само наблюдавам и се свързвам. Вече облечена, съм наистина готова да посрещна света.

9. Разходки с децата ми: Поне веднъж седмично се разхождам с едно от децата ми. Независимо дали купуваме продукти за готвене или просто си взимаме сладолед, това е чисто свързване. По време на тези разходки сме равни. Те ме учат, аз слушам и се опознаваме. Тези разходки са душевни пътувания и време за презареждане. Разходката е винаги само с едно от децата. Понякога имам и пет разходки седмично, според нуждата.

10. Качествено време с мъжа ми: Два пъти седмично вечеряме заедно с мъжа ми и два пъти обядваме. Това е нашето време да споделяме, преживяваме и бъдем заедно. Не правим нищо специално по време на тези хранения; просто съществуваме, споделяме и усещаме. Децата не са позволени, а приятели рядко се присъединяват. Това е нашето време.

От всичко, което знам и съм научила за грижата за себе си, е ясно, че ритуалите и седмичната повторяемост са ключови. Приоритизирайте себе си, създавайте ритуали и правете грижата за себе си постоянна част от вашата рутина. Заслужавате го, и всички около вас ще се възползват от по-щастливото и здравословно ваше "аз".

Знам, че може да изглежда много и че се изисква много време за самоподдържане, но ви обещавам, че като го правите, ще почувствате енергиен подем. Имайки свои ритуали, не се нуждая от време да си почивам и не се чувствам уморена - аз съм напълно присъстваща и готова да се включа в света. Знаете ли как децата никога не се изморяват? Аз се чувствам по същия начин. В момента проектирам уебинар и скоро ще съм готова да споделя. Докато това се случи може да запишете индивидуална сесия. Останете на линия!27 views0 comments

Comments


bottom of page