Search
  • El Georgieva

Как реагира тялото при редовни тренировки с Реформър Пилатес?

Updated: Oct 10, 2021


Методът Пилатес се практикува от близо 1 век, системата се е доказала във времето като уникална по своята същност.Пилатесът не само ще ви помогне, да изправите стойката си, да подобрите гъвкавостта, да стегнете тялото си и да имате тонус през целият ден.

Той ще ви помогне, да се откъснете от ежедневния стрес и напрежение, които ни заобикалят.


Ползите от редовни тренировки , с Реформър пилатес са гарантирани! Всеки , който осъзнато подхожда към Реформър пилатес тренировките получава това, от което се нуждае неговото тяло.


В първият месец работа по системата Пилатес, се забелязват дребни промени в ежедневните ни навици, като крекция на погрешни пози при ходене, сядане, ставане, лягане, стойка от стоеж, седеж и т.н


Промените са финни, дребни, но изключително ключови и важни, и за да останат трайни е необходимо постоянство.


Реформър пилатес програмата е индивидуална, съобразена с нуждите на човек, елегантна, настройките се отнасят към детайла, натоварването е според възможностите.


Пилатес обединява над 500 вида упражнения, всяко от които може да се градира ( да се прилага и развива според нуждите на трениращия) и така те стават безброй.

Именно разнообразието е една от причините Реформър пилатес да е винаги приятен и различен, иновативен и креативен.


Акцента е ядрото на тялото - корем, следван от не по-малко съществените - тазово дъно, кръст и гръб, ръце и крака.

При редовно практикуване, дори при бавна и ненатоварваща програма, метаболизма се засилва и Реформър пилатес тренировката е активна за следващите 24часа. Подобрява се дишането и кръвообрашението на тялото, като се добива самочувствие и удовлетворение. Програмата ''Contrology'' учи човек на отдаденост и увереност, че може и ще се справи сам, стабилизира психиката, подобрява увереността в способностите за справяне с проблеми и най-вече развива увереност за постигане на цели и мечти.


Реформър пилатес има благоприятно дейсвие при хора с изменения на гръбначния стълб.


Системата пилатес основно работи и укрепва малките мускулни групи или стабилизатори.

Подобряването на стойката идва в следствие именно на стабилизираните малки мускулни групи на гръбнака.

Задълбочената работа върху мускулите на корема, гърба, кръста и седалищните мускули носи след себе си подобрение в позицията на тялото, както в стоеж, така и в седеж.При изкривявания (сколиоза, кифоза, лордоза) се работи върху дисбаланса, като вниманието се насочва и върху всички съседни, околни мускулни групи и развиването им до пълна хармония, при работа една с друга.

Екстензиите ,които се прилагат в работата с Реформър са нямат аналог с други тренировки.

Те са със съпротивление, което носи освен удоволствие при освобождаване на напрежението, така и ползи при екстензирането на всеки един прешлен, като по този начин се избягват евентуални протрузии и други проблеми.

Т.е Реформър пилатес може и е полезно, да бъде използван, с цел превенция при всеки един човек, без значение възрастта и физическите възможности.

При продължителна работа по програмата, човек опознава и изучава в детайли тялото си и във всеки един момент знае от какво има нужда, за да се чувства добре.

С Реформър пилатес се стартира един по-осъзнат процес. Човек започва да държи гърба и тялото си все по-изправено и ежедневно се самокоригира.


Реформър пилатес има благоприятни действия при хора със скованост в ставите и ограничени движения на тялото.

Упражненията, които предлага системата на Джоузеф Пилатес, са насочени към подобряване на общото състояние на човека, по-добра мобилност и максимална амплитуда на движение на ставите.

С малки повторения и многоброен набор на упражнения, съчетани , с леки съпротивления, от пружини, които действат много благоприятно на тялото, ставите стават много по-подвижни, а сухожилията по-еластични и меки.

В днешно време заседналия начин на живот допринася за горе споменатите проблеми, скованост, болки във врата,гърба, кръста и тазобедрените стави.

Всяка една става има ротаторен маншон, и той именно се нуждае от движения в кръг, които не му се предоставят достатъчно, или изобщо.

За това голяма част от упражннеията при пилатес са циклични, бавни и тяхната повтаряемост допринася за по-доброто състояние на ставите при нарушена подвижност.

При упражненията на Реформър пилатес се акцентира върху разтягането.

Едно тяло, да бъде по-дълго здраво то трябва да бъде гъвкаво!Стречингът не върви сам, качестеният такъв е съчетан с осъзнато, дълбоко дишане и когато се практикува се достига до сериозни подобрения в еластичността на сухожилията. Ползите от стречинг са много, като една най-ключовите е раздвижване на лимфата, намаляване на умората в крайниците, по-свободно движение и предотвратяване на евентуални травми и не на последно място, при дамите така желания антицелулитен ефект.

Тялото е по-стегнато, по-грацилно, изящно и в добра кондиция.


Реформър пилатес има благоприятно действие при хора, които имат нарушения в опорно двигателния апарат


Работата, с бавни силови движения и контролирани повторения изгражда една по-добра издръжливост на мускулите.

Упражненията за обща мобилност от големите до най-малките стави също е от много голямо значение за по-добрия обхват на движение и свобода в ежедневието.

Дихателните практики по време на пилатес тренировките позволяват на дробовете да работят в пъления си капацитет.

Анти стрес действието подобрява концентрацията в ежедневните ни дела.

Унилатералната работа , която позволява Реформър пилатес дава възможност да се контролира дисбаланса в тялото, като по този начин по-слабата част има възможност да се развива, а по-силната да не извзема функциите и във всяко едно движение.Реформър пилатес има благоприятно действие и върху заболявания като - даун, церебрална парализа, коксертроза и т.н

Изграждането на индивидуална програма насочена към нуждите на човека е задължителна в такива случаи.

Състоянието на човека се следи постоянно до достигане на желания ефект.

Наблюдава се подобряване при елементарните базови упражнения, които са представлявали трудност в началото на програмата.


Реформър пилатес има благоприятно действие при бременност, както и след раждане.


Пилатес упражненията са много полезни по време на бременност, защото са насочени към укрепването на дълбоките мускули на корема и на тазовото дъно. Тези упражнения могат да се практикуват през цялата бременност. Отразяват се благоприятно върху тазовото дъно, като контролират това мускулите да не се отпускат при слизането на плода и при притискането на пикучния мехур.

Дихателните практики спомагат за по-лесно справяне при нормално раждане на бъдещите мами.


След раждане Реформър пилатес упражненията бързо и ненатоварващо връщат родилката в добра и активна кондиция, с фокусирана работа върху отслабените мускули на корема, кръста и тазовото дъно, както и засилват мускулите на ръцете , гърба и седалището, за да може по-лесно да се справя с вече порастващото бебе и обгрижването му.


Действието върху тялото не е агресивно, и не възпрепядства при кърмене.

Пилатес упражненията подобряват мускулатурата по и около тазовото дъно и при нарушена такава при по-възрастни дами се предотвратява изпускане или при налично такова, с постоянство и желание се овладяват тези процеси.


Благоприятно дейстие и за мъжете


Пилатес е създаден от мъж, боксьор и треньор по самозащита, съответно не се поставя под съмнение ефективността върху мъжкото тяло.

Пилатес програмата е разработена върху мъжко тяло, но няма място за разделения. Пилатес е за всички!

Набляга се повече върху равномерното развитие на мускулите и гъвкавостта, която част от мъжете са склонни да неглижират.

Във фитнес програмите, които най-често използват мъжете присъства твърде малко стрченг.

Нуждата от разтягане при мъжете е още по-осезаема!

При набавянето на качествен стречинг при тренировка с тежести , особено със свободни такива, ползата се увеличава неколкократно. Подвижността на ставите и еластичността на мускулите и сухожилията с Реформър пилатес се подобрява значително. По този начин се използва по-голям капацитет на движение и мускулите се оформят освен големи, но и издължени.


Вниманието на мъжете е приковано към изграждането на обемна мускулна маса и сила.

По този начин понякога забравят колко са важни балансът и хармонията между мускулните вериги и това да не се допуска изоставане на определени мускулни групи.

При една добре изградена програма те остават приятно изненадани от ефективността на упражненията, които се извършват с голяма прецизност, каквото се изисква при силовите методи.

Силвестър Сталоун е един от известните и силни мъже, възползвали се от ползите, които носи Реформър пилатес тренировката.


Голяма част от елитните спортисти в цял свят работят, с програмата на Джоузеф Пилатес в последните години.

При някои от тях пилатес присъства ежедневно в тренировъчните им програми, при други поддържащо, трети го използват, с цел превенция.

Вниманието е насочено към спецификата на спорта, който практикуват и подобряването на елементите и детайлите, които присъстват в него.

Но за спортистите и ползите, които извличат телата им от Реформър пилатес тренировките, в следващата ми статия :)41 views0 comments