top of page
Search
  • Writer's pictureblog - Allia Miloucheva

Психотерапия по време на бременност

Updated: Jan 17, 2023

Част I

Защо е необходима психотерапия по време на бременност?

Хората често обмислят да отидат на терапия по време на важна промяна в своя живот като например сватба или смяна на кариера. Какво се случва, когато им предстои най-съществената промяна в живота, тази да станат родители?

Жени, на които е препоръчано да правят упражнения или да следят с какво и как се хранят по време на бременност, рядко стигат до извода, че психотерапия е от жизнена необходимост за тяхното благосъстояние както и това на бебето.

За много жени бременността е щастлив и вълнуващ момент от живота, и едновременно с това за 15-20% от жените това е период на активиране на различни състояния като депресия, страхова невроза, паник атакa или биполярно разстройство.

Майчинството е период на смяна на идентичността. Това е период на трансформация, който пробужда много и различни емоции, съпроводени със сериозни хормонални промени.

И докато очакването на новороденото води до вълнение и позитивни усещания, е възможно да пробуди и смесени, амбивалентни чувства. Жената би могла да се лута между желанието за дете и страха, че ще изгуби своята идентичност и независимост. Би могла да има своите опасения по отношение на това как майчинството ще се отрази на брака и, на финансите в семейството, или на социалния и живот.

Психотерапията помага очакващата майка да освободи част от стреса, дава възможност да изрази своите страхове и притеснения. също и да провери и подреди мислите си по отношение как да извърви пътя от момиче, девойка до това да се превърне в зряла жена и съответно в родител, в майка.

Терапията насочва как една жена да вземе в свои ръце отговорността за себе си, за своя живот и в последствие за детето. Терапията учи на партньорство, а то е от фундаментално значение, особено след появата на дете в семейството.

Изследванията показват, че депресия, стрес, тревожност оказват влияние не само на бъдещата майка, но и върху развитието на новороденото.

Развитието на детето се определя не само от гените или средата в която то расте. От огромно значение за детското развитие е и начина по който една жена се чувства по време на своята бременност.19 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page