top of page
Search
  • Writer's pictureblog - Allia Miloucheva

Юношески егоцентризъм, взимане на решения в тийн-ейдж и контрол на импулсите

Updated: Jun 3, 2023

Тийнейджърите живеят във вълнуващо време на преход от детството към зрелостта.

Докато развиват своите уникални личностни черти и способности, възрастта на юношите е изпълнена с открития. От друга страна, пътуването от ранно юношество до млада зряла възраст е съпроводено с някои предизвикателства. Мозъкът на тийнейджърите се различава фундаментално от този на по-малките деца или възрастните, разбирането на неговата уникална психология във всяка възрастова група, може да ви помогне да укрепите връзката си и да ги подкрепяте по-добре, докато растат.

тийнейджър
Ванеса 16

Разбиране на ключови елементи от юношеската психология

В допълнение към физическите и социални промени, мозъците на подрастващите преминават през множество биологични процеси и трансформации в хода на развитието им. Те причиняват отличителни и често ирационални поведения, които могат да бъдат объркващи за родителя. Например, може да забележите, че вашето някога уравновесено дете сега прави импулсивни избори и участва в нови рискови поведения. Една от най-широко признатите теории за когнитивния растеж е представена от психолога на развитие Жан Пиаже. В теорията на Пиаже за детското развитие, възрастта на дванадесет и повече години е известна като формален оперативен етап. Когнитивното развитие през този период включва: увеличена дедуктивната логика, разбиране на други гледни точки и абстрактно мислене. Мозъците на тийнейджърите не просто увеличават знанията си на този етап, те придобиват способността да започнат да мислят по съвсем нови и различни начини. Разбирането на няколко когнитивни и психологически промени, които вероятно допринасят за развитието, може да ви помогне да се справите по-добре. Ето два основни принципа, които ще ви помогнат да обясните развитието на вашето дете през тази фаза

Юношески егоцентризъм

От ранно до късно юношество мисленето на човек обикновено е засегнато от концепция, известна като юношески егоцентризъм. Трите основни характеристики на юношеския егоцентризъм включват:

- Самовглъбяване, което означава, че фокусът им е почти изцяло върху тях самите.

- Лична басня, което означава, че виждат себе си като уникални и специални.

- Въображаемата аудитория означава, че те смятат, че другите са фокусирани върху тях, отбелязвайки всичко, което казват и правят.

Ако детето ви изглежда особено самовлюбено, убедено, че никой не може да разбере през какво преминава, или е самовглъбено, то често срещаният феномен на юношеския егоцентризъм вероятно е в игра. Разбирането, че това е едно от нормалните поведения на юношите и естествена фаза от човешкото развитие, която ще премине, може да бъде утешително за родителите и може да им напомни да направят всичко възможно, за да предложат постоянна подкрепа въпреки периодите на разочарование.


Взимане на решения и контрол на импулситe


След бързия растеж и когнитивното развитие, което се случва по време на детството, мозъкът на юношата е приблизително с размера на този на възрастен. Критичните области от него обаче все още се нуждаят от храна и време, за да се развият напълно. Този процес, известен като ремоделиране, протича в целия мозък и се случва от задната част на мозъка напред. По време на ремоделирането неизползваните невронни връзки се отрязват, тъй като други често използвани пътища се запазват и стават по-ефективни - особено тези, свързани с контролирането на поведението и емоциите и изчисляването на риска и възнаграждението.


Ето защо, както обяснява Американската академия по детска и юношеска психиатрия, юношите са по-склонни да:

- Бъдат импулсивни

- Неразбират емоциите и социалните норми

- Взимат участие в инциденти или физически битки

- Поемат рискове или правят опасни избори


Ако сте разпознали горните поведения при вашия тийнейджър, може да ви помогне да разберете, че те вероятно се появяват поради естественото развитие на мозъка за техния етап от живота. Докато възпитанието на тийнейджъри на тази възраст може да изглежда така, сякаш те се нуждаят от все по-малко насоки или родителство с всеки изминал ден, това е идеалното време за моделиране и откриване на автентичност, да бъдат научени на неща като как да контролират емоциите си, да претеглят последствията, да поемат отговорност, доизграждане на ценностна система и т.н. – все умения, които ще бъдат от решаващо значение за здравословното им функциониране като възрастни.


Как да подкрепите своя тийнейджър през това време?


Тийнейджърите се нуждаят от подкрепа на възрастни, която насърчава здравословна среда за техния емоционален растеж и развитие на мозъка. Вашето определение и разбиране за юношеството варира от вашата гледна точка, но истината остава една и тя е: Юношите се нуждаят от разбиране и напътствия. Възможно е обаче да не знаете точно как да осигурите това, особено когато ви отблъскват или действат по непостоянен и ирационален начин.


Статистиката показва, че около половината от юношите ще изпитат някакъв вид разстройство на психичното здраве в даден момент.

Често срещаните предизвикателства за психичното здраве през тийнейджърските години включват депресия, тревожни разстройства, проблеми с употребата на наркотици сред подрастващите, рисково поведение, телесна дисморфия и хранителни разстройства. Въпреки че всяко състояние има свои специфични симптоми, забелязването на някои от следните може да означава наличието на такова – което означава, че си струва да намерите помощ за психично здраве за вашето дете:


- Ниско самочувствие

- Загуба на интерес към социални дейности

- Емоционални изблици

- Проблеми с концентрацията, вземането на решения или запомнянето на неща

- Фиксиране на провалите; прекомерно самообвинение и самокритика

- Чувство на тъга или безнадеждност

- Раздразнителност

- Фиксация върху начина, по който изглежда тялото им

- Прекомерни упражнения

- Екстремни промени в навиците за сън или хранене

- Проблемна употреба на алкохол и/или наркотици

- Възбуда или безпокойство

- Разрушително или рисково поведение


Ако сте загрижени за психичното здраве на вашия тийнейджър, обикновено се препоръчва да потърсите подкрепата на специалист.

Изследванията показват, че получаването на подходящо напътствие възможно най-скоро може да помогне за безопасността на вашия тийнейджър и да подобри качеството му на живот.

Може също да ги оборудва с инструментите, необходими за справяне с предизвикателствата по-късно в живота като възрастни.

- Аля Милушева е майка на 4ри деца, на възраст от 3 до 17 години.


- Аля е родена 1980г. в Бърно, Чехия


- Аля е живяла в Германия и USA


- Аля се вдъхновява от баланса в природата. Стремеж към развитие и реализация на потенциал


- Аля е работила в психиатрична клиника и познава добре динамиките на панически и депресивни разстройства, шизофрения, биполярно разстройство.


- Работи с деца и индивидуално – с възрастни.


233 views0 comments

Recent Posts

See All

Opmerkingen


bottom of page