top of page
Search
  • El Georgieva

История на Реформър Пилатес

Updated: Mar 13, 2023

Пилатес Метода е бил създаден и практикуван още през 1920 година, когато Джоузеф и Клара Пилатес отварят своето "Body Conditioning Gym" в Ню Йорк.


"Аз създадох всички тези машини..., противопоставят се на движението единствено в правилна посока, така че малките мускулни групи се активират да работят срещу съпротивлението. По този начин може да се фокусирате върху самото движение. Винаги изпълнявайте движението бавно и плавно. Само тогава тялото ви изцяло се подчинява на движението." Джоузеф Х. Пилатес


Историята на Джоузеф Х. Пилатес


Човекът, който вдъхновява милиони хора да следват неговата философия изминава дълъг път и се превръща от дребно, астматично и рахитично момче, което често е бито в училище във фитнес гуру, който създава едни от най-популярните упражнения в света. Трудното детство определя жизнения път на Джоузеф Х. Пилатес. За да преодолее физическите трудности, той започва да се занимава със спорт - ски, гмуркане, гимнастика и бодибилдинг.

Джоузеф Пилатес

Син на гръцки баща гимнастик и майка немкиня, която се занимава с естествено лечение, Пилатес винаги се е интересувал от тялото си, тоест границите на силата и гъвкавостта, които може да преодолее.


Пилатес е може би първия влиятелен човек, който комбинира западни и източни практики, свързани с физиката и здравето. Той е изследвал и практикувал упражнения от всякакъв вид, от класически римски до гръцки режими, боди билдинг и гимнастически. Практикувал е и източни дисциплини като йога, тай-чи, martial arts, и медитация. Отдаден на работата си, Пилатес търсил начин да опрости всяко едно упражнение и записвал резултатите.


„Той нарича своя метод „Contrology“, тъй като целта e умът да контролира тялото и да приспособи силата му към гъвкавост“, казва Мери Боуен, балерина и една от студентките по пилатес, в интервю за Би Би Си през 2018 г. .


"Той изучава движенията на бебета и котки, които смята за най-съвършенни същества в света, и стига до заключението, че котката се справя по-добре от нас."


Пилатес си задава въпроси, като защо котките са в толкова добро физическо състояние, с такъв блясък в очите, и открива, че когато те нямат какво да правят, те се разтягат, разтягат крайниците си, обтягат краката си, поддържат мускулите си подвижни, и по този начин са непрестанно в перфектна кондиция, будни са, гъвкави, и живи.


Не бива да забравяме, че човешкия вид има да учи толкова много от останалите животни.

 

Преди Ню Йорк, Пилатес е живял в Англия, където се местил преди Първата световна война, за да работи като боксьор и цирков артист.


След избухването на конфликта, като германски гражданин, той е интерниран на остров Ман, където разработва собствена система за упражнения.


Той работи в болница три години и половина и в същото време провежда упражнения, които учат практикуващите как да подобрят физическата си форма чрез комбиниране на движение и дишане.

Реформър Пилатес - Джоузеф Пилатес

С помощта на жици и пружини от матраци, Пилатес разработва тренировъчна машина, която позволява на пациентите да спортуват, без да стават от леглото.


Той осъзнава, че съпротивлението, създадено от пружините, може да се използва за ограничаване на обхвата на движение по време на упражнение.

След войната той се мести в САЩ със съпругата си Клара. Заедно отварят фитнес студио в Ню Йорк, точно до NY City Ballet. До началото на 1960 г. методът Пилатес става изключително популярен сред танцьорите на Ню Йорк.


Джоузеф и Клара Пилатес


Когато Джоузеф умира, жена му продължава да ръководи студиото Пилатес на 8-мо авеню. Един от учениците на Пилатес – Флетчър, отваря свое студио в Лос Анджелис, където привлича много холивудски звезди за свои клиенти. Той внася някои подобрения в метода, опирайки се на танцовото си образование.


Реформър Пилатес Студио

Ползи от практикуването на Пилатес:

  • Трансформира тялото - изгражда сила, без да хипертрофира мускули;

  • Издължава силуета и изгражда цялостна стабилност ("core stability") и плосък корем;

  • Учи на правилна стойка;

  • Подобрява гъвкавостта;

  • Премахва болките в кръста.

Пилатес е чудесен помощник срещу редица болки като тези в гърба или шията. Лечебната сила на Пилатес се проявява и в помощ срещу психическа умора, мигрени и стрес.


Тренират се няколко мускулни групи наведнъж чрез плавни, продължителни движения. Пилатес е достъпен за хора в различни възрасти - използва се масово, както от жени, така и от мъже. Само в Америка има повече от 12 милиона, които практикуват метода Пилатес.

Една малка част от магията на Пилатес


ALL I AM Showroom в София е официален представител за Елина Реформър. Уредите са от най-висок клас и са подходящи както за пилатес и фитнес студия, спа центрове, така и за домашна употреба.Следва продължение...

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page