top of page
Search
  • Writer's pictureblog - Allia Miloucheva

Discover Define Design - All I AM Signature Подход!

Updated: Nov 18, 2022

Процесът изисква минимум 12 месечен план, като седмично се взимат два часа. Въвежда се седмичен ритуал на срещи, които се провеждат в определен ден и час. Мозъкът се обучава и тренира, че това е време в което вентилира, освобождава се от застояла енергия, опознава се, открива, дефинира и дизайнва нови перспективи.

Доверието е в основата на нашето съществуване, доверие към другия и доверие най-вече в собствените ни възможности. Първите месеци са именно работа върху доверието в нас и доверието в тези до нас.

Всеки един от трите процеса Discover, Define, Design непрекъснато взаимодейства помежду си.


Във всеки един момент се намираме едновременно в началото и в края на терапията. Стои се там, където човек се чувства най-добре и комфортно. В началото човек вижда огромна промяна, но всичко изглежда хаотично и разбъркано. Ако някога сте редили пъзел, може би знаете как изсипвате парчецата на масата, привидно има някаква логика и ред, например започвате с рамката или редите частите по цветове, но има хаос и неяснота, далече сме от това да видим картина, дори и малка част от нея. С времето всяко парченце от пъзела започва да прилича повече на част от картина, забавлява ни и ни радва всяко открито и поставено късче. Пъзела напредва, и удоволствието ни расте. Понякога е необходимо да сме внимателни някой да не ни го бутне, друг път ние може да го разбъркаме без да искаме…

Така е и с пъзела на живота, той също изисква дисциплина, търпение, самонаблюдение, уважение, грижа, и старание.

Discover е процес на откриване и опознаване на нашия свят. Преди да прекрачим прага на своята лична терапия ние познаваме една много малка част от себе си. В ежедневието ние едва си позволяваме да опознаем сянката, това е тъмната страна, която всеки от нас притежава. Рядко се срещаме и с най-светлите си качества, тях ги приемаме за даденост. Често мислим, че всички притежават определена способност с която сме едно неразделно цяло.


Често я притежаваме и вярваме, че за всеки ще е лесно да притежава същата способност, забравяме за ежедневното усилие и търпение, което сме вложили в конкретното качество. За един е лесно да е точен за друг да закъснява…

Да откриеш и да опознаеш себе си е вълшебно пътешествие, което е практически безсрочно. От момента в който се раждаме ние започваме до опознаваме и откриваме себе си. Идваме с една любознателност, която бързо започваме да губим и някъде на около 20-25 години, при почти всеки от нас рязко отслабва. Единици са мъдреците, които обгрижват любопитството си и пазят огъня му да гори.

Да живеем живота, да ни носи смисъл означава да запазим именно искрицата на познанието и любопитството, откривателя в нас.


Процеса на Дефиниране, е процес на събуждане, съживяване, като за някой, той може да бъде бавен и труден, страшен и опасен, за други приятен, дори забавен, но за всеки от нас е жизненоважен.

И ако като деца и младежи сме следвали подсъзнателно, а донякъде и осъзнато ограниченията, различията и правилата на родителите си, сега имаме право да следваме собствената си структура.

Define е процес на дефиниране и определяне. Да опознаеш себе си и да се видиш в огледалото е важен процес Discover - Откритие! Следващата стъпка е на базата на образа да дефинираме за какво преобразяване мечтаем - Define. Дефинирането е фаза на проба и грешка! Това е любимият ми етап, страшен, екстремен, преобръщащ, преобразяващ, напомня ми на тинейджърските години. Това е тази част от процеса, в която може и да се вбесим и разгневим на това, което сме. Понякога се лутаме, друг път отричаме, това е процес на пожар, на възмездие, на движение, и в огромна степен на растеж и развитие. Ако в тинейджърските години процеса е неконтролируем, сега процеса протича в разумни за нас граници, с темпо което определяте сами, и по правила, които сами избирате.

Кой съм? Да дефинираш себе си е процес. След като открием сегашните си качества, започва експеримента, Define. Необходимо е всяко едно качество да бъде проверено и изпитано. Ако е удобрено го запазваме, при съмнение го тестваме отново, доушлайфаме го или го подменяме. Това е процес на експеримент, тоест на живеене, на усещане, на присъстване тук и сега, процес на зареждане. Енергията на човек се повишава и расте непрестанно. Експеримент има във всяка една област на житейското ни битие, но количеството и силата определяме сами спрямо нуждите и комфорта ни. Стъпка по стъпка, деликатно и внимателно, без насилие и болка.

Design - е креативен процес. Това е финална фаза. На база откритието кои сме ние дизайнваме и проектираме свой свят, който може да включва партньор, деца, работа, приятели, стил и начин на живот, забавления, хобита, почивки, реализация и проекти. Това е креативен процес без ограничения. Дизайна се прави индивидуално спрямо нуждите и възможностите на човека. Ако преди, когато сме били млади, родителите са ни поставяли ограничения и рамки, сега подхода е нов и креативен. Използва се всичкия ресурс, целта е максимално осъществяване. За всеки дефинирал се човек, се търси дизайн, който максимално да разгръща качествата му, да го развива и преди всичко да му носи щастие и удоволетворение. Това позволява със всеки изминал ден да мултиплицираме способностите си. Дизайна има за цел да разгърне оптимално способности, потенциал и радост от живота.



bottom of page